Organisatie

Wilnis weet wat feesten is

 

GROENE HART IN... 1985


Marc van Velzen 02-12-18
AD Groene Hart

Een jaar lang was het in 1985 feest in Wilnis, met als hoogtepunt een negendaags festival in de zomer. Inwoners van het dorp liepen in middeleeuwse kleding door de straten. Reden: Wilnis bestond toen precies 900 jaar.
 
Het leek even alsof Silvia Kruijt liep in een decor van Little House on the Prairie, een populaire televisieserie in de jaren zeventig en tachtig. Vrouwen waren gekleed in lange jurken, purperen gewaden en grote hoeden. Mannen liepen rond in pofbroeken, klompen en een hoed met een veer erop.

Silvia was 11 jaar oud toen Wilnis een heel jaar feest vierde. Het dorp bestond in 1985 precies 900 jaar. ,,Het hele jaar door werden er feesten gehouden", blikt ze terug. Toch bleef het festijn van die zomer haar het meeste bij. Logisch, want dat duurde maar liefst negen dagen: van 23 tot en met 31 augustus.
Niet alleen Wilnis had dat jaar wat te vieren. Omringende dorpen - zoals Vinkeveen en Mijdrecht - hadden hetzelfde jubileum. ,,Maar Vinkeveen deed helaas niet mee, omdat de gemeente daar te weinig geld voor had", vertelt Silvia's vader Ben Kruijt.

Hij organiseerde destijds het feest in Wilnis. Toegegeven, zelf zat hij er in eerste instantie helemaal niet op te wachten. ,,Ik woonde wel in Wilnis, maar ik werkte in Vinkeveen."
Uiteindelijk wist burgemeester Boogaard hem over te halen. ,,Door hem werd ik erg enthousiast en kreeg ik meer feeling met het dorp. Hij was een burgemeester die ontzettend hielp tijdens het feest. Daardoor kon dit feest zo groots opgezet worden."

Wat volgde was een strijd tussen Mijdrecht en Wilnis wie het beste feest kon neerzetten. Lang hoeft Kruijt niet na te denken over wie destijds gewonnen had. ,,Mijdrecht hield dat jaar een stuk minder activiteiten", vertelt hij. ,,Bovendien was het dorpsgevoel daar minder, omdat het daar groter is. Dat maakte de feesten daar een stuk anoniemer."

In Wilnis opende het feestjaar al bijzonder met een schaatstocht in middeleeuwse kleding. Maar liefst 500 mensen schaatsten in optocht een afstand van zeven kilometer tussen Mijdrecht en Wilnis, waarvan 200 mensen in feestelijke outfit.
De feestweek begon op 23 augustus met een lange optocht van 15 kilometer van het Woerdense Verlaat naar Wilnis. ,,Het was een ongelooflijk lange stoet. Iedereen liep in de oude kledij door de polder. Een schitterend gezicht", weet Silvia nog.

En het waren niet alleen bewoners die zich in de pofbroeken en gewaden staken. ,,Zelfs de raadsleden, wethouders en burgemeester kwamen in middeleeuwse kostuums - in felle kleuren als geel en groen - opdagen in de raadsvergadering", weet Kruijt nog. Later dat jaar ging een groep Wilnissers in deze outfits naar Den Haag, waar ze op Prinsjesdag in de erehaag langs het parcours mochten staan.
Bewoners streden datzelfde jaar om de titel wie de mooiste tuin had. Veel mensen deden daar fanatiek aan mee, op een bewoner aan de Herenweg na. Die had de tuin al jaren niet meer onderhouden, wat voor sommige buren een doorn in het oog was. Deze wedstrijd was voor een van de bewoners het moment om een grap uit te halen. ,,In de verwilderde tuin werd een bord geplaatst met daarop de tekst '900 jaar niks aan gedaan'. Dat was een grappig gezicht", lacht Silvia.

Veel mensen gingen naar het optreden van Koos Alberts. ,,Hij bracht dat jaar net het nummer Ik verscheurde je foto uit. Dat zorgde dus wel voor publiek", vertelt Silvia.
Grote afsluiter was echter het optreden van zanger Lee Towers. ,,Er kwamen zoveel mensen dat er á la minute een tent moest worden bijgezet. Er werd zo hard gefeest dat er aan het einde van de avond een grote kuil tussen de klinkers zat."
Aan het einde van de avond werd Kruijt het podium opgeroepen. ,,Mensen schreeuwden vervolgens om een nieuwe editie en we gaven eraan toe", lacht Silvia. Sindsdien wordt er jaarlijks een groot festival in de zomer georganiseerd door de familie Kruijt.

 

Ben Kruijt heeft het jubileumfeest georganiseerd rond het 900-jarig bestaan van Wilnis in 1985. Zijn vrouw Gerrie hielp ook mee. Dochter Silvia & haar partner Jochem zijn tegenwoordig betrokken bij een jaarlijks festival dat uit het jubileumfeest is voortgekomen. Foto© Marlies Wessels